Настройване на изгледа

Официален сайт на община Вършец

ПЪСТРА ОГЪРЛИЦА ОТ ЗВУЦИ, БАГРИ И КРАСОТА СЪЗДАДЕ НАСТРОЕНИЕ ВЪВ ВЪРШЕЦ

Х-ят Международен фолклорен фестивал „Пъстра огърлица“ събра на една сцена участници от 5 държави

     Над 500 танцьори, певци и музиканти от Албания, България, Гърция, Сърбия и Украйна представиха музиката и танците на своите народи по време на Десетия, юбилеен Международен фестивал „Пъстра огърлица" - Вършец 2024, който се проведе на 22 и 23 юни в курортния град.

ДОБРОВОЛНО ФОРМИРОВАНИЕ - ВЪРШЕЦ УЧАСТВА В ПОЖАРО -ТАКТИЧЕСКО УЧЕНИЕ НА РДПБЗН – МОНТАНА ПРОВЕДЕНО В ГР.ВЪРШЕЦ

На 19.06.2024 г. при спортна зала „Арена Вършец“ гр.Вършец се проведе съвместно практическо тренировъчно занятие по гасене на пожар и спасяване на пострадали, което бе организирано от Регионална дирекция ,,Пожарна безопасност и защита на населението‘‘ с участието на Доброволно формирование – Вършец.

Целта на тактическото учение е да се направи тренировка за координиране на съвместните дейности на пожарникарите и доброволците при участие в различни инциденти, съвместно със силите и средствата на Единната спасителна система.

РАБОТНО ВРЕМЕ ВЪЖЕН ПАРК – ВЪРШЕЦ

РАБОТНИ ДНИ: ОТ ПЕТЪК ДО ВТОРНИК от 10:00 часа до 18:00 часа.

ПОЧИВНИ ДНИ: СРЯДА И ЧЕТВЪРТЪК

ВХОД: 6 лв. за 30мин.

ОБЩИНА ВЪРШЕЦ ВЪВЕЖДА СИСТЕМА ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ НА БИОРАЗГРАДИМИ И ЗЕЛЕНИ ОТПАДЪЦИ

Община Вършец започна поетапно поставяне на контейнери за разделно събиране на биоразградими и зелени отпадъци на територията на гр. Вършец по проект № BG16M1OP002-2005-0008 „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци в общините Берковица и Вършец“.

Ползите от разделното събиране на биоотпадъци са следните:

✅намаляване на количеството битови отпадъци, постъпващи за депониране;
✅намаляване на парникови газове, генерирани при обезвреждането на отпадъци;
✅Производство на компост – органична тор. Компостирането е естествен процес, представляващ разграждането на органични материали,
чрез аеробен или анаеробен биологичен процес. Използването на компост в почвата увеличава нейните хранителни вещества и се намалява необходимостта от използване на изкуствени торове и пестициди.
✅Разпространението на редица болести при растенията могат да бъдат повлияни от микроорганизмите, намиращи се в компоста, а оттам в почвата.

🌱Контейнерите за зелени отпадъци ще се различават от другите контейнери, които са предназначени за други отпадъци по цвета. Те ще бъдат с кафяв цвят и обозначени за вида приеман отпадък. Съдовете за събиране на зелените отпадъци ще се обслужват от специализиран сметовозен автомобил с каросерийна надстройка предназначена за събиране на биоотпадъци, като приетия отпадък ще бъде транспортиран до Компостираща инсталация в с. Мездрея, община Берковица.

АГЕНЦИЯТА ПО ЗАЕТОСТТА ЗАПОЧВА ДА ПРИЕМА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ОБУЧЕНИЯ С ВАУЧЕРИ ЗА ЗАЕТИ ЛИЦА

От днес, 27 май 2024 г., Агенция по заетостта стартира прием на заявления за обучение с ваучери по проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица”. Допустими кандидати за участие са заети и самостоятелно заети лица.

Проектът  е  финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси“  2021 – 2027, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд плюс. Той има за цел да предостави подкрепа за професионално развитие и гъвкави възможности за обучение, както и за повишаване на професионалната квалификация и уменията, в т.ч. и дигиталните. Общият му бюджет е в размер на 50 млн. лв. Очаква се в обучения да се включат 13 900 заети.

Предвижда се да бъдат предоставени обучения за придобиване и повишаване на професионална квалификация или на квалификация по част от професия. Агенцията по заетостта ще осигурява ваучери и за курсове за общуване на чужди езици, за  математическа компетентност и за компетентност в областта на точните науки, технологиите и инженерството. Заетите и самостоятелно заетите хора ще могат да преминат и обучения по цифрова компетентност за напреднало ниво (5 и 6 съгласно DigComp) и високоспециализирано ниво (7 и 8 съгласно DigComp), както и за придобиване на личностна и социална компетентност и на умения за учене. Ваучери ще се получават и за курсове по предприемаческа компетентност.

Обученията с ваучери ще допринесат за постигането през 2030 г. на националната цел в Стратегията по заетостта: 35.4% от всички хора на възраст 25-64 години да са се обучавали през предходната една година, както и за повишаване дела на населението с поне основни дигитални умения.

Заявленията за ваучери за обучения се подават само чрез електронно заявление, достъпно на сайта на Агенция по заетостта. След подаване на заявлението кандидатстващият ще получи по електронната поща информация за номера, под който е регистриран в системата. При одобрение ще му бъде издаден електронен ваучер за заявеното обучение, а при неодобрение – ще получи мотивиран отговор. Допълнителна информация, както и консултация за включване в обученията с ваучери, може да бъде получена във всички бюра по труда в страната.

24 май

ПОЗДРАВ ПО ПОВОД 24-И МАЙ ОТ ИНЖ. ИВАН ЛАЗАРОВ, КМЕТ НА ОБЩИНА ВЪРШЕЦ

Уважаеми учители,
Скъпи ученици,
Уважаеми читалищни работници и дейци на културата, съграждани и гости,
С особено вълнение и гордост се обръщам към Вас на днешния най-светъл празник, когато отбелязваме Деня на писмената и българската култура.
Буквите и словото – свещени! Културата, създадена с това слово - лицето на един народ!
Творците и учителите – водачите, които показват пътя и светлината.
Всичко това ние празнуваме днес с особена почит, осъзнавайки, че притежаваме нещо много скъпо, което не е достояние на всички народи.
Скъпи учители, поклон пред неуморния ви труд в името на бъдещето – нашите деца!
Мили ученици, пазете завещаното от предците ни и уважавайте българските букви и слово. Гордейте се, че сме от народите, които имат своя азбука и използвайте думите за добро.
Уважаеми читалищни работници и дейци на културата, благодарим ви, че сте този толкова важен мост между миналото и настоящето, между стари и млади. Че правите света по-смислен с духовните си достижения.
Прекланяме се пред съзидателната мощ на образователните и културни институции, защото един народ без образование и култура няма как да бъде пълноценен.
Благодаря Ви за доброто партньорство и вярвам, че то ще продължи. Честит празник и на всички Вас!
Честит празник на всички, които носят България в сърцата си!

ВЪЗСТАНОВЯВА СЕ РАЙОННО УПРАВЛЕНИЕ НА МВР - ВЪРШЕЦ

Във връзка с настъпили структурни промени в ОДМВР - Монтана, със Заповед № 8121К-4906/22.04.2024 г. на Министъра на вътрешните работи е изменен щата на ОДМВР - Монтана, като Районно управление - Вършец е възстановено, считано от 22.04.2024 г.

 

Андрей Ковачев посети Вършец

Андрей Ковачев посети Вършец

Народният представител от Европейската народна партия в европейския парламент и член на ПП ГЕРБ посети Община Вършец и се срещна с кмета инж. Иван Лазаров.
Подготовката на изборите за европейски парламент и местните избори, мястото на България в Европейския съюз, социалната политика и потенциала на Вършец, както и общинските планове за развитие бяха сред дискутираните теми.
Г-н Ковачев изрази възхитата си от това как с много мисъл и усилия, с мечти и последователност малка община като Вършец може да се развива, дори в постоянните условия на предзвикателства в България.
КУРБАН ЗА ПРАЗНИКА НА СВ.СВ КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА В СЕЛО ДОЛНО ОЗИРОВО

КУРБАН ЗА ПРАЗНИКА НА СВ.СВ КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА В СЕЛО ДОЛНО ОЗИРОВО

На 21 май , в деня, в който християнската църквата почита паметта на император Константин и неговата майка Елена, канонизирани за светци, кметството в с. Долно Озирово организира освещаване на курбан.
 
Датата не е избрана случайно – на този ден преди много години се е правел курбан в чест на светците Константин и Елена. Според житията на светците, царуването на император Константин е едно от най-важните в историята, понеже при него християнската вяра, тъй дълго преследвана, станала господстваща в неговата обширна империя.
 
След богослужението, отец Любомир Първанов – енорийски свещеник, освети курбан за здраве и берeкет. Гост на събитието беше зам.-кметът на община Вършец инж. Георги Янкулов.
 
Кметът на Долно Озирово Румен Георгиев благодари за помощта и подкрепата при организиране на курбана на инж. Иван Лазаров - кмет на община Вършец и на жените, приготвили вкусния курбан - Валя Грозданова, Марияна Стаменова, Милка Каменова, Йонка Езекиева и Илинка Илиева.