Новини

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

Уважаеми учители, читалищни и културни дейци,

Скъпи ученици,

Ако има празник, който категорично обединява българите в пределите на родината ни и извън нея, то това е днешната светла дата - Денят на българската писменост, просвета и култура.

Ако има личности, които ни карат да осъзнаваме величието на духа и вечността на писмената, то това са Св. Св. Кирил и Методий и всички техни следовници през столетията.

Векове наред, благодарение на писаното слово, се съхранява българската памет, предават се знания и мъдрост, формира се националното самосъзнание, създават се великолепни литературни произведения, които ни правят част от европейското и световно културно пространство.

Уважаеми учители, читалищни и културни дейци, продължавайте да бъдете първите радетели за съхранението на българското. Да учите нашите деца, да проповядвате културните ни ценности и достижения.

Скъпи ученици, бъдете любознателни, бъдете четящи, задавайте въпроси и търсете отговорите. Вие сте бъдещето на нашата обичана България, а тя има нужда от млади, дръзновени хора със знания и умения.

Днес отново ще запеем „Върви, народе възродени…“, ще има светлина в очите ни и вълнение в сърцата ни. Защото няма нищо по-силно и по-нетленно от духа и от писаното слово. Нека не забравяме, че сме от малкото народи, които имат своя пълноценна азбука и са я дали и на други народи. И днес 200 000 милиона души по цялата земя използват нашите букви. Нека почитаме нашите букви, нека пазим чист езика си, защото той е свещен!

Честит празник!

Инж. Иван Лазаров,
Кмет на Община Вършец


24.05.2023 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ