Новини

ПЕТИ КОНКУРС "НАГРАДА ЛЪЧЕЗАР СТАНЧЕВ ЗА СОНЕТ - ПЕСЕН 2022"

Поети от цялата страна и чужбина взеха участие в Всебългарски V-ти конкурс „Награда Лъчезар Станчев за сонет – песен 2022“ от Община Вършец. Конкурсът се организира от община Вършец и е подкрепен от „Фондация Лъчезар Станчев за поезия“ – съорганизатор, Национален литературен музей, Алманах „Огоста“, БНР „Радио Видин“, Регионална библиотека „Гео Милев“ – Монтана и Вестник „Вършец“.

Крайният срок за изпращане на сонетите бе 17 юли 2022г. Творбите от тазгодишното издание са 91 и са оценени от жури в състав: председател Кристин Димитрова, членове Атанас Капралов и Проф. дфн Румяна Л. Станчева. При избора на творби за награда, журито се е ръководило от принципа за висока художествена стойност на текста, както и от степента за формално съответствие на формата „сонет“, съчетана с безспорна стихотворна култура на авторите. Оценяването на произведенията е напълно анонимно. Награждаването се проведе на 4 август 2022г. от 11:30ч. пред НЧ „Христо Ботев – 1900г.“ като част от „Празника на курорта, минералната вода и Балкана Вършец 2022“.

Първа награда с грамота, парична сума 300 лева и книги спечели НЕЛИ СТАНЕВА със сонета „Втори емигрантски сонет“. Втора награда с грамота, парична сума 100 лева и книги получава ВАЛЕРИ СТАНКОВ за произведението „Безсмислен сонет“. Отличия с грамоти и книги получават МИЛЧО ПЕТРОВ с „Влакът към детството“ и ЦВЕТЕЛИНА МАРИНОВА със „Сонет за любовта“. Осемнадесет подбрани произведения от всички изпратени сонета, участвали в конкурса, са включени в малък сборник „Лъчезарни сонети 2022“, издаден от фондация „Лъчезар Станчев за поезия“.

Спас ЗАРЧЕВ


05.08.2022 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ