Новини

ИЗЛОЖБАТА „БЪЛГАРИЙО, АЗ ВСИЧКО ТЕБЕ ДАДОХ…“ НА НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН МУЗЕЙ ГОСТУВА ВЪВ ВЪРШЕЦ

На 3 август във фоайето на НЧ „Христо Ботев 1900“ кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров откри тематичната изложба на Националния литературен музей под надслов „Българийо, аз всичко тебе дадох…“. Тя е посветена на живота и делото на Патриарха на българската литература Иван Вазов, а експозицията е създадена през 2020 година по повод честването на кръглата 170-та годишнина от рождението на Вазов.

Деца от начален курс на СУ "Иван Вазов" - гр. Вършец рецитираха емблематичните стихотворения от Иван Вазов "Аз съм българче", "Де е България", "Език свещен на моите деди" и др.

Изложбата съдържа 20 документални пана, които проследяват основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов. Специално място в изложбата е отделено на семейството на поета – майката Съба Вазова, братята – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като емигрант в Румъния; престоят в Свищов, Русе, Берковица; годините, които Вазов прекарва и твори в Пловдив; изгнаничеството в Одеса и появата на първия български роман „Под игото“; установяването му в София.

В изложбата са представени заснети ценни експонати от къщата музей „Иван Вазов“ – София, знак за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, орденът „Св. Св. Кирил и Методий“, Царският указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси и др.

Снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници допълват визуалния разказ за забележителната литературна дейност на Патриарха на българската литература и участието му в обществения и политически живот в следосвобожденска България. Акцент в изложбата са творческите срещи, приятелства и съвместна работа на писателя с големите български общественици – Константин Величков, Иван Евстратиев Гешов, проф. Иван Д. Шишманов.

"Мисля, че всеки от нас ще открие в тази изложба за себе си частица от личността на Вазов и частица от любовта му към България", каза при откриването на изложбата директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов.

Изложбата е осъществена благодарение на финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България и ще може да бъде разгледана до 30 август 2022 г.

Евелина ГЕОРГИЕВА


05.08.2022 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ