Новини

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ВЪРШЕЦ НАГРАДИ ПОЕТИ В КОНКУРСА „НАГРАДА ЛЪЧЕЗАР СТАНЧЕВ ЗА ПОЕЗИЯ В СОНЕТ“

Поети от цялата страна взеха участие във Втория всебългарския литературен конкурс, организиран от Община Вършец на името на родения в града автор на текста на песента „Усмивката“.

Конкурсът е подкрепен от фондация "Лъчезар Станчев за поезия" – съорганизатор, Национален литературен музей, Алманах „Огоста“, Регионална библиотека „Гео Милев“ – Монтана, вестник «Сега» и вестник „Вършец“.

Много от авторите представиха сонетите си в различни вариации, имаше и опити за модернизиране на формата. В тазгодишното, второ издание на този амбициозен литературен форум се включиха 147 участници.

Творбите бяха оценени от Бойко Ламбовски – председател на журито, поет и преводач на поезия, от Мартен Калеев – поет, писател и журналист и проф. д.ф.н. Румяна Л. Станчева – литератор, дъщеря на Лъчезар Станчев. Те споделиха, че са чели сонетите без да знаят имената на авторите и са избрали тези, които са ги впечатлили, напълно анонимно.

Крайният срок за изпращане на творбите беше 15 юли, а обявяването на имената на отличените автори и произведения, и връчването на наградите се проведе на 1 август в Художествената галерия на Вършец, като част от Празника на курорта, минералната вода и Балкана – „Вършец 2019“.

«Да решиш да правиш литературен конкурс, да го организираш и проведеш веднъж е възможно за всеки. Да го организираш за втори път обаче, с тенденция да го превърнеш в традиция, означава сериозност, означава отдаденост, означава цивилизованост. Дано фондация «Лъчезар Станчев за поезия» и Община Вършец продължат това високо духовно начинание, което не само носи името на нашия прекрасен поет, роден тук, но и подкрепя изкуството на България в най-престижните му области, каквато безспорно е високата сфера на поезията и в частност сонета като най-висшата форма на изящната писана словестност. Иска ми се завинаги на литературната карта на България този конкурс да се свързва с името на Лъчезар Станчев и да дава една духовност на Празника на града и на литературата в цялата ни страна », каза председателят на журито Бойко Ламбовски.

Първа награда с грамота, парична премия от 300 лева и комплект книги спечели поетесата Виктория Маринова от Плевен за сонета «Колекция любов».

Отличия с грамота, парична сума от 50 лева и комплект книги получиха Нели Пигулева от Русе за «Денят е дълъг. Къса е пътеката» и Мариана Добрева – Дафчева от Асеновград за «Така се случи».

Кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров връчи наградите на победителите и изтъкна, че този конкурс е едно литературно събитие, което дава друга тежест на културния живот на нашия град и определено общността има нужда от него. «Тази ренесансова форма на поезията е изпълнена с много чувства, емоции и настроение, затова всички ние се възхищаваме на представените произведения», сподели кметът.

По време на награждаването беше направена видео презентация с архивни кадри, посветени на Лъчезар Станчев, изготвена от сина на поета – Владимир. Л. Станчев.

Двадесет подбрани произведения от всички близо 150 изпратени сонета, участвали в конкурса, са включени в малък сборник «Лъчезарни сонети 2019», издаден от фондация «Лъчезар Станчев за поезия». "Това също е форма на награда, защото авторите, които са отличени, желаят да видят своите произведения отпечатани. За да бъдат публикувани, те попълват декларация за авторство", каза председателят на фондацията Владимир Л. Станчев.

Евелина ГЕОРГИЕВА

Протокола на журито с имената на наградените поети можете да видите ТУК


01.08.2019 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ