Официален сайт на община Вършец

ПРИЕМНА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ ВЪВ ВЪРШЕЦ

ПРИЕМНА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ - ВЪРШЕЦНа 22 ОКТОМВРИ 2023 г. /сряда/ от 09:30 часа в Заседателната зала на Община Вършец ще се проведе открита приемна за граждани с регионалния представител на Комисията за защита от дискриминацията.
Комисията е специализиран орган, призван да провежда държавната политика в областта на равните възможности и равното третиране на всички граждани на територията на Република България.

Различията между хората, основани на пол, раса, етнос, религия,обществено положение, както и на какъвто и да било друг признак, не могат и не бива да стават причина за неравенство, привилегии или каквито и да било други прояви на нетолерантност.

Регионалният представител на Комисията консултира граждани, които са били обект на дискриминационни действия в работата, на улицата, в училище, в общината, в здравното заведение, в магазина, тези които се чувстват с нарушени права заради недостъпна архитектурна среда или редица други практики на дискриминация и им оказва методическа помощ при подаване жалба.

Координати на регионалното представителство на КЗД в Монтана:
Бул. „Александър Стамболийски“ № 6, ет. 6, стая 608, тел.: 096/305367, GSM 0895507338, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. , Даниела Табакова – Регионален представител.

 

 

Тест на Националната системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението

На 17.11.2023 г. (петък) от 11.00 ч. до 11.30 ч. ще се проведат функционални тестове, чрез реално задействие на новоизградената сиренно-оповестителна система за територията на гр. Вършец и кв. Заножене.

По време на тестването ще бъдат излъчени гласови съобщения за техническа проверка и звукови сигнали.

Молим гражданите да не изпадат в паника и стресови ситуации.

Система за ранно предупреждение

BG-ALERT e предупредителна система за населението за бедствия и извънредни ситуации. Тя се разработва съвместно от МВР и Министерството на електронното управление. Целта ѝ е да уведомява за опасности чрез изпращане на тестови съобщения по телефона.

Официалното тестване на системата започна от миналата седмица. 

Всички потребители ще получават такива съобщения. Тестовете ще започнат от 7 ноември в област Габрово и ще завършат с национален тест на 29 ноември. За област Монтана теста ще бъде на 14 ноември от 12.00ч. до 12.30ч. Системата е предвидена да влезе в употреба от догодина - началото на 2024 г.

Важно е хората да не изпадат в паника, тези съобщения не представляват опасност за тях. В случай, че има такова съобщение, ще бъде написано ясно за какво събитие става дума и каква опасност представлява.

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В УЧРЕДИТЕЛНО СЪБРАНИЕ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА БОРОВАН – ВРАЦА - ВЪРШЕЦ

Покана за учредително събрание на МИГ Борован-Враца-Вършец

Проект на Устав на МИГ Борован-Враца-Вършец

Проект на Вътрешни правила_МИГ Борован-Враца-Вършец

ОБЯВА

На 04.11.2023 г. /събота/ - Задушница, Община Вършец осигурява безплатен превоз на гражданите на гр. Вършец до Гробищния парк.

 Място и час на тръгване: Зеленчуков пазар – 09.30 ч., 10.30 ч. и 11.30 ч.

Място и час на връщане: Гробищен парк - 10.00 ч., 11.00 ч. и 12.00 ч.

От Общинска администрация

Съобщение относно почистване на селскостопанска техника

Във връзка с настъпване на есенни селскостопански дейности и зачестяване случаите на изнасяне на кал върху пътната настилка на републиканската и общинската пътна мрежа на територията на община Вършец, което е предпоставка за затрудняване движението на моторни превозни средства /МПС/ и предизвикване на пътно-транспортни произшествия /ПТП/.

Съгласно разпоредбата на чл. 25, ал. 2, т. 5 от Закона за пътищата /ЗП/ в обхвата на пътя е забранено влизането с непочистени машини и замърсяването на пътното платно, пътните съоръжения и пътните принадлежности с кал и други отпадъчни материали.

Поради тази причина е необходимо преди влизане на път от републиканската или общинската пътна мрежа арендаторите да почистват от кал селскостопанската, земеделската и/или друга специализирана техника, включително и прикачен инвентар.

При констатиране на нарушения физическите и юридическите лица ще се наказват с глоба по реда на Закона за пътищата.